MaCeK

 

mateřské centrum při ZŠ a MŠ Krouna

 

"Mami, tati, pojď si se mnou hrát."

MaCeK_03 (2).jpg

Kontakt

MaCeK při ZŠ a MŠ Krouna
Krouna 303
539 43 Krouna


MC.Krouna@seznam.cz
 

Recepty z MC

Jitrocelový sirup (Pavla)
 
1 kg jitrocelových lístků
2 citróny
2 kg cukru
2 litry vody

Lístky pokrájíme (keramickým nožem), dáme do skleněné nádoby a přidáme vodu. Povaříme asi 15 minut. Necháme 24 hodin vyluhovat. Potom přecedíme, vymačkáme, přidáme na kolečka pokrájený citron (bez pecek), cukr a vaříme něco přes hodinu do zhoustnutí. Ještě teplé naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru do zchladnutí.
---------------------------------------------------
Smrkový med (Iveta)
 
1,1 kg mladých smrkových výhonků
2 celé citrony
1,5 litru vody
1,2 kg cukru krystal

Smrkové výhonky, citróny nakrájené na kolečka (bez pecek) zalijeme vodou a 25 minut vaříme.
Necháme odležet do druhého dne. Přecedíme, vymačkáme, přidáme cukr a vše za stálého míchání necháme zredukovat do požadované hustoty. Horký med nalijeme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru do vychladnutí.
---------------------------------------------------
Slaná buchta z cukety (Lenča)
 
800g nastrouhané cukety
4 žloutky
150ml oleje
200g nastrouhaného tvrdého sýru
200g nastrouhaného salámu
2 velké nastrouhané cibule
10 vrchovatých lžic polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Sníh ze 4 bílků
Sůl, koření (polévkové, grilovací, …)
 
Vše smícháme, dáme na velký plech (vyložený peč.papírem nebo vymaštěný a vysypaný moukou. Pečeme cca 45 minut na 200°C. Upečené necháme vychladnout (lépe se krájí a podává). Ozdobíme rajčetem, paprikou, …
---------------------------------------------------
Cuketová polévka (Pavla)

Suroviny:
2 cukety nebo jedna velká!
2 menší brambory
350 ml vody
0,5 kostky zeleninového bujónu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 smetana ke šlehání
sůl
koření (vegeta, kari)
sýr
chléb


Postup přípravy receptu
Na oleji si opražíme cibuli a česnek. Zalijeme vodou a přidáme nastrouhanou cuketu (neoloupanou) a nadrobno nakrájené brambory. Přidáme bujón a dochutíme solí a kořením. Vaříme, dokud nebudou  brambory a cuketa měkké. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme smetanu. Necháme chvíli povařit. Podáváme se strouhaným sýrem a krutony.
-----------------------------------------------------
Játrová paštika (Jana)


Suroviny: 1,6 kg bůčku, 400 dkg vepřových jater, 600 dkg vepř. tučnějšího masa, 1 -2 cibule, půl lžičky mletého pepře,půl lžičky mleté papriky, 4 zrnka nového koření, půl lžičky mletého zázvoru
Postup: Na sádle osmažit cibuli, pak přidat játra, umlet společně s uvařeným masem, okořenit podle chuti (já i to vep. maso, které vařím, tak tu vodu také ochutím, používám to potom jako vývar na polévky). Podle konzistence buď přidám trochu vývaru, nebo trošku rozmočené housky. Plním do menších tlačenkových pytlíků a dávám to do mrazáku. Jde to i zavařit hodinku na 100
°C.

Masová pomazánka - zbytek peč. vep. masa, cibuli a sterilovanou zeleninu (např. znojmia - mrkev, hrášek, paprika), nasekat, nebo umlet a pak jednu lžičku hořčice a podle chuti trochu majolky.
---------------------------------------------------------------------------------------
Pampeliškový med (Jitka)

400 květů pampelišek, opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 1 litrem vody, přidáme 2 nakrájené citrony /v receptu je s kůrou, já dala bez/. Uvedeme do varu a 10 min. vaříme. Necháme 24 hodin vyluhovat, potom přecedíme /přes plátýnko, plínu/ a trochu vymačkáme. Přidáme 1,5 kg cukru a za občasného míchání vaříme 1,5-2 hodiny /pozvolna, mohlo by se připálit/ do zhoustnutí. trochu zchladlý nalijeme do skleniček. Až ve skleničce vychladne, tak ještě trochu zhoustne. Měla jsem asi 5 menších skleniček.

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Dobrý den, dobrý den,
to je ale krásný den.
Ruce máme na mávání,
nohy zase na dupání.
Dobrý den, dobrý den,
dneska zlobit nebudem.
© 2013 Všechna práva vyhrazena. Vytvořila MN a PK.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one